MacLehose 8 ja Ng Tung Chai vesiputoukset talvella

Lauantai 10.2.2018 Mikko ja Pirkko. Yllättäen aurinkoinen päivä. 20C. 5 tuntia, 14 km, nousua 730m. Alku kiva, putousreitti kauhea. Sama reitti jossa Mikko teloi itsensä pahasti marraskuussa.

Hong Kongissa on tänä talvena ollut älyttömän kylmää ja kuivaa. Iho halkeilee ja kutiaa kuivuudesta. Yli 50 vuoteen ei ole ollut yhtäjaksoista kaksiviikkoisjaksoa, jolloin kylmävaroitus on koko ajan päällä. Ollut sellaista max 10-14C, min 6C asteita, tuulista.

Lauantaiksi luvattiin lämpöisempää, joskin pilvistä. Mietimme kovasti shortseja, mutta aamun pilvisyys ei ollut lupaavaa, joten puimme pitkät housut, lyhythihaisen urheilupaidan + pitkähihaisen urheilupaidan + tuulitakin. Reppuun varapaita, jota ei tarvittu.

MTR kotoa Truen Waniin, josta Exit B ja minibussi 82 piiiitkään jonoon. Saimme onneksi taksin, ja pääsimme helposti Pineapple Damille. Olimme ottaneet hurjan riskin, että kioski on auki ja ostamme sieltä juomat. Onneksi oli auki! Reitin varrella ei mistään saa täydennystä. 700ml vettä ja Pocari-energiajuoma 500ml kummallekin. Lähtiessä jaettiin yksi C.C Lemon 500ml ja riisuttiin takit. Tekojärven kierto on 5 km / 1 tunti mukavaa kävelytietä, paljon perheitä ja koiranulkoiluttajia. Joka kerran yllätymme että välillä joutuukin nousemaan portaita eikä vain tallustella tasamaata.

Lead Mine Pass’lla on toimivat WC:t, ei kioskia. MacLehose lähtee kipuamaan korkeista kivilohkareista tehdyin portain rankasti ylöspäin. Tämä on reitin raskain osuus, mutta vain reilu 500 metriä. Sen jaksaa hyvin. Sitten nousu loivenee ja saa ihailla maisemia ja hengittää puhdasta ilmaa. Rinne on avara ja pieniä polkuja risteilee siellä täällä, omansa voi valita kivilohkareiden välistä. Kivaa kulkemista. Aurinko paistoi kuumasti ja kaipasimme shortseja, mutta loppujen lopuksi olimme aivan oikein pukeutuneita.

Kiistelimme missä välipalaomenat kuuluu syödä. Minusta ne syödään vauhdissa alkuportaita kivutessa, Mikon mielestä vasta portaiden jälkeen kivellä istuen. Omput maistuivat siellä ylempänä tosi hyvälle. Jatkoimme nousua ja pidimme lounastauon ennen kuin laskeudutaan putouksille vievän polun ja Tai Mon huipulle vievän tien risteykseen. Siinä missä taivas on lähellä ja maisema mykistävä. Eväinä voileivät ja keitetty kananmuna maistuivat hyvin.

Putouksille laskeutuu kapeat lohkareportaat Tai Mo-vuoren rinnettä seuraten. Aurinko jäi vuoren taakse, tie polveilee ikivarjossa ja kivet olivat pitkään kestäneestä kuivuudesta huolimatta melkein niljakkaita. Ei kivaa laskeutumista. Polun reunoilta oli raivattu pusikkoa, mutta kulku oli vaikeaa. Välillä tuntui että liiankin vaikeaa. Oli tarrattava kiviin, kallioihin ja juuriin. Nojasin kättäni aina ylärinteen suuntaan, jotta tasapainoni ei horjahtaisi rotkoihin. Polku oli tosi kapea. Mikko oli kulkenut tämän pätkän sateessa, jolloin kaikkialla oli liukasta. Todella huono idea!

Kolme putousta löytyivät merkityltä ympyräreitiltä. Kulkijoita oli yllättävän paljon, ehkä juuri pitkään kestäneen, turvallisen kuivuuden vuoksi perheetkin kävivät katsomassa putoukset. Kosteammalla säällä voi käydä kuten Mikolle, joka valui selällään, pää edellä yhden serpentiinimutkan verran äkkijyrkässä louhikossa. Oikaisi huonolla tavalla. Tunnistimme kohtalokkaan kohdan, josta Mikko oli lipsahtanut syvyyksiin. Jopa tuolloin kädestä lipsahtanut Pocari-pullokin oli vielä rotkossa. Vaikka oli vaikeata, Mikko sai pullonsa haettua ja pullo päätyi lopulta asianmukaisesti kierrätykseen.

Putouspolun jälkeen on vielä viitisensataa metriä kävelyä jonkun kylän tai pienen taajaman läpi ennen kuin päästään Lam Kam Roadin bussipysäkille. Heti kun saavuimme tielle, tuli kaksikerroksinen bussi 84K jonne juoksimme sen enempää pohtimatta minne se vie. Yleensä bussit päätyvät metron liepeille. Pääsimme Kam Sheung Roadin MTR-asemalle ja sieltä Mei Foossa vaihtaen kotiin Admiraltyyn.

MacLehose 8 on tosi kiva reitti, mutta en toista kertaa tulisi putouksien kautta takaisin. Kulku siellä on hidasta, varjoisaa ja vaikeaa. Vaikka Tai Molle ylösnouseva tie on tylsä eikä alastuleva serpentiinikään ole huikea kokemus, kyllä se voittaa putouksien pusikot, kivikot ja kielekkeet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s