Lantau Trail 7 ja 8

7.5.2017 P & M

10.5km kumpuilevaa maastoa + 5.5km loivasti laskeutuvaa water catchment’ia. Keskivaikea.

Lämmintä ja kosteaa, tyypillinen Hong Kongin kesäpäivä. Säätiedotuksessa on pisara, aurinko ja pilvet joita kaikkea voi esiintyä päivän aikana tai on vain jotain niistä. Kotoa lähtiessä hieman ripeksi ja ilma näytti lohduttomalta. Olimme tähdänneet Mui Won 9:50 lauttaan, mutta ihan kiireettömästi toimien ehdimme juuri sopivasti klo 9 lauttaan. Samalla huomasimme että meiltä kotoa kävelee lauttarantaan 25 minuutissa, niin ettei sitäkään enää tarvitse arvuutella.

Reppuun tuli ekstrana vain t-paidat. Shortsit ja shortsihame tulevat toki myös hiestä märiksi, mutta ne kuivuvat haikin jälkeen melko kivasti joten ihan turha kantaa liikaa vaihtovaatteita. Mikko täytti Camelbackin, mutta energiajuomat ja vesipullot ostettiin vasta Tai O:sta.

20170507_031124492_iOS

Mui Wosta jatkoimme suoraan 30 minuutin matkan bussilla 2 tänne kaukaiseen Tai O kylään.

Haikin lähtöpisteeseen saavuttuamme kello oli jo 11 ja nopea lounas ennen neljän tunnin haikkia tuntui fiksulta ajatukselta. Tai O:ssa on paljon kalaravintoloita, mutta jollain tavalla niitä on vaikea löytää. Nytkin vaelsimme sillan toiselle puolelle ja etsimisestä hieman ärtyneenä valitsimme varsin luotaantyöntävän näköisen paikan, Crossing Boat Restaurant , jonka yksinkertainen seafood fried rice osoittautui herkulliseksi ja paikka erittäin kehutuksi ravintolaksi. Omistajakin osasi suomea yhden sanan, “kiitos”. Sinne täytyy ilman muuta mennä uudestaan! Tankattuamme vielä pullollisen vettä lähdimme matkaan.

20170507_032735303_iOS

Tämä aallonmurtaja / silta lahden poikki ei ehkä ollut oikopolku, mutta paljon miellyttävämpi kuin kulku kylän laitamien sivukujilla. Kumpikaan meistä ei aiemmin ollut siltaa huomannut, vaikka kaikesta päätellen se ei todellakaan ole uusi.

Opaskirjassa kerrotaan vaihtoehtoisesta reitistä välillä L058-L074, joka rakennettiin v. 2001 matkan varrelle osuvan hylätyn Yi O-kylän entisten asukkaiden painostuksesta. Pois muuttaneet kyläläiset eivät halunneet kenenkään kulkevan entisillä seuduillaan. Mutta kun vaihtoehtoinen reitti oli tehty, vihamielisyydet katosivat ja nykyään molemmat reitit ovat käytössä. Alkuperäinen, rantoja pitkin kulkeva polku jota mekin nyt kuljimme, on toki mielenkiintoisempi.

Yi O hylättiin, koska kulku sinne kävi mahdottomaksi. Kiinan kolmanneksi mahtavin joki, Pearl River, syöksee mutaa Etelä-Kiinan mereen ja madalsi Yi O:n lahden niin ettei veneellä ole enää sinne pääsyä. Kylä joutui täysin eristyksiin.

20170507_041425991_iOS

Asumatonta Lantaun saaren länsiosaa

20170507_042620352_iOS

Tätä kiviaitaa opaskirja kuvasi runollisesti “Silent reminder of once-thriving villages”. Hyvä että olimme lukeneet opaskirjan ennen haikkia, kiviaitahan on aika mitätön. Mutta eipä elämäkään syrjäisessä kiinalaisessa maalaiskylässä varmasti järin hulppeata ole ollut.

20170507_050942136_iOS

Silti, hylätyssä kylässä on jotain hyvin viehättävää. Kylä on täysin omassa rauhassaan, korkeiden kukkuloiden saartamana aivan meren rannalla.

20170507_050956445_iOS

Tässä on oikein kaunis paritalo, mutta en todellakaan tiedä mikä tuo korkeampi osa rakennuksesta on. Riisinviljelyllä elänyt kylä hylättiin vasta 1980-luvulla.

Lantau Trail 7 on luokiteltu yllättäen “kolmen saappaan” reitiksi, eli vaikeaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Ehkä vaikeus tulee siitä ettei sieltä pääse pois muuten kuin kävellen pitkähkö matka, oikopolkuja tai bussireittejä ei ole. Polku seuraa rantaa ja rannan kukkuloiden rinteitä, ei nouse huipulle. Jyrkkiä portaita ei ole. Puolet matkasta kuljetaan miellyttävästi puiden varjossa, toinen puoli tuulelle ja auringolle avoimilla rinteillä.

Yllätyimme reitin suosiota. Onneksi lukuisat parikymmenhenkiset ryhmät tulivat meitä vastaan eivätkä kulkeneet reitin “oikeaan suuntaan” kuten me. Olimme itsekin harkinneet nurinpäin kulkemista jolloin olisimme päätyneet Tai O:n kalaravintoloiden ääreen, mutta lähinnä minä kuvittelin että helppoon ja tasaiseen Section 8-osuuteen on hyvä lopettaa kulkeminen.

20170507_052720099_iOS

En ole aiemmin haikkireiteillä nähnyt suoja-aitaa. Ehkä tämä alue on sen verran kaukana kaikesta, että pudonneiden haikkaajien noutaminen on liian työlästä ja sen vuoksi aita on laitettu. Ei siitä haittaakaan ole. Kuvan upea, autio, kutsuva hiekkaranta ei ollut ainoa matkallamme!

20170507_052803766_iOS

Ihan on jyrkkä rinne! Tämä ranta ei houkuta kierimään jyrkännettä alas kivikkoon.

20170507_052829886_iOS

Kaunis polku, hienot maisemat. Tässä vaiheessa vastaantulleet vaeltajaporukat oli onnellisesti ohitettu ja saimme olla miltei kahden tällä upealla osuudella!

20170507_053931792_iOS

Otin tämän kuvan henkeäsalpaavan valaistuksen vuoksi joka ei kuvassa näy. Kukkuloilta tulevat mustat pilvet ja mereltä paistava kirkas aurinko loivat satumaisen kontrastin. Pilvet eivät meitä häirinneet, sadetta ei tullut, enemmän oli aurinkoa ja harmillisesti hieman paloimmekin matkalla. Reitillä olevat nousut ovat helppoja, koska portaat ovat loivia ja askelmat jalalle hyvin sopivia.

Lantau Trailin seitsemäs osuus on kiva. Sen kulkisi mielellään uudestaan, tutustuisi autioon kylään, pulahtaisi hiekkarannalla uimaankin (vaikka sen jälkeen kengät olisivat täynnä hiertävää hiekkaa ja olkapäiden iholle jäänyt hiekka tuntuisi ikävältä repun painosta…). Reitti on helppo, siinä ei juuri hengästy eikä väsy. Sopii aloittelijallekin.

Mutta sitten se Lantau 8….

20170507_055955036_iOS

… se on tosiaan tätä 5.5 km! Ja se on tylsää. Loivasti alasmenevää tasaista betonitietä tarpoen, seuraten kuivaa vesiuomaa. Nähtävyydet ovat vähissä. Reitti on myös pyöräilijöiden suosiossa ja pitää varoa hurjaa vauhtia alas viilettäviä maastopyöräilijöitä.

Loputtoman pitkä ja tylsä Trail 8 päättyi Wang Pui ja Keung Shang-teiden risteykseen, jossa kulkee Tai O:sta ja Ngong Pingistä tiuhaan lähteviä busseja sekä Mui Won lauttarantaan että Tung Chungin metroasemalle. Bussipysäkin vieressä on hyvä WC-tila jossa oli kiva peseytyä ja vaihtaa vaatteet ennen bussia Tung Chungiin ja sieltä edelleen metro Hong Kong Stationille.

Päivän vaelluksemme oli 16 kilometria, jonka kulkemiseen meni 3 tuntia 45 minuuttia. Sen lisäksi tulee lautta- ja bussimatkat joihin kuluu kolmisen tuntia aikaa. Tai O on kaukana.

Retken jälkeen sanoin etten sinne enää mene koska Trail 8 on lohduton. Jälkikäteen ajatellen tajuan että asennoiduin siihen väärin. Olisi pitänyt ottaa homma retkeilyn kannalta. Koko matkalla meillä ei ollut yhtään taukoa vaan kävelimme koko ajan. Ajattelin että mitä uutterammin kuljemme, sitä nopeamminen kahdeksas osuus on ohi. Olisi kannattanut istua kalliolle, ottaa eväät esille ja jutella mukavia. Ja sitten jatkaa matkaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s